Λίγοι είναι οι αρχηγοί κρατών που πιλοτάρουν το αεροσκάφος τους για να… πεταχτούν μέχρι την Ουάσινγκτον για να συναντήσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ένας από αυτούς, ίσως και ο μοναδικός, είναι ο σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ που συνομίλησε την Τρίτη με τον Ομπάμα ενόψει της συνόδου κορυφής της ASEAN.

«Η Αυτού Μεγαλειότητα κυβερνά τη χώρα του εδώ και 40 χρόνια και έχει γνωρίσει 9 Αμερικανούς προέδρους. Δεν θα τον ρωτήσω ποιον απ’ όλους προτιμούσε», αστειεύτηκε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον σουλτάνο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Μετά τη συνάντηση και πριν από το γεύμα που θα παραθέσει στον σουλτάνο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της ASEAN, της ένωσης των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, που φέτος θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο στο Μπρουνέι.

Διαβάζοντας μια ανακοίνωση, ο 66χρονος σουλτάνος είπε ότι ανυπομονεί να υποδεχτεί τον Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής του Μπρουνέι.

«Έφτασε χθες, πετώντας με το δικό του 747, που σημαίνει ότι πιλοτάριζε ο ίδιος. Νομίζω ότι, κατά πάσα πιθανότητα, είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους που πιλοτάρει. Έτσι, στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι κυβερνήτες του προεδρικού αεροσκάφους, θα ξέρουμε ποιον να συμβουλευτούμε», χαριτολόγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.